Guide til singeltur i fjellheimen

 

img_0233Den Norske Turistforening (DNT) arrangerer en rekke aktiviteter hele året, fra rusleturer i marka til toppturer opp Norges bratteste fjelltopper. En annen aktivitet de arrangerer 4-5 ganger i året er singelturer. Selv har jeg klart å forville meg med på sistnevnte aktivitet to ganger på mindre enn fem måneder. Det gjør meg til noe av en autoritet (kuriositet) på området. For de som måtte være nysgjerrige har jeg derfor laget en liten guide.

Tvangstanker

Så for de som ikke frekventerer singelturer annenhver helg kan jeg fortelle at begynnelsen på turen er verst (det blir bedre). Minuttene før og etter man trer inn i bussen på Oslo S. oppleves som særdeles beklemte. En trøst er at de andre singeltur deltakerne sannsynligvis føler det på samme måten. Selv sliter jeg med tvangstanker om kjønnsfordelingen. Tenk om ingen jenter har meldt seg på turen? Per definisjon ville jo en buss fullastet med single menn på vei til fjellheimen vært en singeltur. Heldigvis virker det som om DNT har kontroll på denne svært så viktige problemstillingen – og min erfaring er at kjønnsfordelingen er rimelig. Når bussen begynner å kjøre letner trykket merkbart. Det er akkurat som om alle trekker et lettelsens sukk og skjønner at det ikke er noen vei tilbake. De som sitter i umiddelbar nærhet begynner å hilse, og før du vet ordet av det er du på vei til fjellheimen med 40 andre mennesker du aldri før har truffet.

Fjellheimen

Når man ankommer fjellet blir man innlosjert på 2-4 manns rom. Hyttene er godt utstyrt. Frokost, lunsj (matpakke), og middag blir servert av personalet. Kveldene bruker man forøvrig til å planlegge neste dags utflukter og bli bedre kjent med de andre deltakerne, bortsett fra den siste kvelden hvor det arrangeres god gammeldags dans!

På dagtid er det fjellet som står i sentrum. For en fjellnovise som meg er det lærerikt å utforske fjellheimen sammen med andre mennesker som har mer eller mindre erfaring med denslags. Turlederne spesielt er en uvurderlig ressurs. De gir råd om hva man burde ha med i sekken, hva som er poenget med feller (hint: ikke sånne man fanger dyr med), hvorfor det er lurt å anskaffe vindsekk osv. Jeg liker at det er mulig å dele seg opp i grupper avhengig av hvor langt eller høyt man ønsker å gå. I år var det syv av oss som ønsket å gå en topptur, og selv om vi ikke nådde helt opp, var det nyttig å få testet grensene sine. Nå vet jeg litt mer om hva som fungerer og ikke fungerer når man beveger seg i fjellheimen.

Singelaspektet

Ok. Nok om fjellheimen. Hva så med singelaspektet? Det er jo tross alt det som skiller disse turene fra alle de andre «vanlige» turene til DNT. Og det er nettopp singelaspektet som gjør at en del utbryter «Hæ! Var du på singeltreff? Var ikke det litt spesielt a?». Singelaspektet er en bonus, verken mer eller mindre. Jeg tror de fleste er med – først og fremst, fordi de har lyst til å oppleve fjellet sammen med andre mennesker. Men det faktum at turene består av selvutnevnte single jenter og gutter (aldersbestemte sådan; 25-40 år i dette tilfellet) tror jeg bidrar til at stemningen på turene blir såpass god. Tenk deg at du har valget mellom å gå på to forskjellige tilstelninger. Den ene består av 7 par, 3 barnevogner (med dertilhørende festdeltakere) osv. På den andre befinner det seg masse folk i mer eller mindre samme situasjon som deg selv, som du aldri har truffet før – men som mer en gjerne slår av en prat med deg likevel. Jeg skjønner at dette valget er situasjonsbestemt, men i mitt tilfelle…

På tross av den tilsynelatende euforiske tilstanden, oppstår det en bisarr gruppedynamikk som kanskje oppleves som skuffende for noen – om den ikke hadde vært så komisk. Selv om det ofte går usagt er alle deltakerne på disse turene svært så bevist på hva slags tur de har meldt seg på (singeltur), dette fører til at alle forsøk på sjekking antar en anstrengt karakter, noe som igjen resulterer i at man til enhver tid holder behørig avstand (f.eks i sofaen på kveldstid). Det er morsomt å observere, makan til ærbødighet til det annet kjønn. Skulle tro vi var på tur med indremisjonen! For ordens skyld kan jeg orientere om at jeg som regel agerer yppersteprest (hvis noen skulle ha villfarelser om noe annet). Egentlig synes jeg denne blygheten er sjarmerende. Vi husker jo tilbake til skoleballene i sjette klasse med en viss sentimentalitet.

Hyggelig lell

Og dette bringer meg over til et siste poeng som jeg har lyst til å fremheve. De som møter opp på disse turene er bemerkelsesverdig hyggelige. Og normale! Å treffe ukjente mennesker i denne settingen er befriende. Følelsen av fellesskap – om en flytende, fjelluften og den positive atmosfæren virker beroligende på de fleste. Kanskje bidrar disse elementene i sum til at man senker ‘guarden’ litt? Min erfaring er at disse turene bringer ut det beste i folk.

Så selv om jeg ikke maktet og signere noen ekteskapspapirer denne gangen heller, er jeg alt i alt fornøyd. For de som har lyst til å prøve noe nytt, eller som i mitt tilfelle ikke blir nedringt av folk som vil ha deg med på fjellet hver bidige helg, kan jeg anbefale dette opplegget på det sterkeste. 🙂

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Livet og merket med , , . Bokmerk permalenken.

4 svar til Guide til singeltur i fjellheimen

 1. Inger Østby sier:

  Dette ser ut til å være noe for ungdom i alle aldre…

 2. edition5 sier:

  Det er absolutt noe for ungdom i alle aldre Inger! Men med ditt aktivitetsnivå er jeg nesten redd du hadde kjedet deg litt. Topptur er kanskje mer i din gate 🙂

 3. Janet sier:

  Hei Øyvind.
  Utrolig godt skrevet!! Nyttig og moro lesing.
  Hilsen Janet

 4. Anonym sier:

  Hei hei;) Dette var gøy å lese;) Du skriver veldig bra..Dette må jo bare prøves;) Ak

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s