Et eksperiment i samfunnsengasjement (I)

confusedJeg er nysgjerrig på samfunnet rundt meg og ganske interessert i politikk. Problemet er at jeg ikke får tilstrekkelig utløp for dette engasjementet. Over tid har følelsen av å være frakoblet de politiske og samfunnsmessige begivenhetene som omgir oss penset meg inn på et spor preget av ufrivillig politisk apati. Heldigvis har ikke denne tendensen blåst bort det politiske engasjement helt. Kanskje finnes det fortsatt en gnist som kan blåses til liv? Et eksperiment i samfunnsengasjement vil vise om det lar seg gjøre å reversere denne utviklingen. Utfordringen kort fortalt, består i å gå fra å være passiv til aktiv deltaker i det politiske livet.

Etter å ha saumfart Internet har jeg kommet fram til at den raskeste måten å fullbyrde dette målet på er å melde seg inn i et politisk parti. Først må jeg imidlertid bestemme meg for hvilket parti jeg skal melde meg inn i? Og i Norge har vi jo hele syv partier (hvis vi ser bort fra rariteter som RV, Kystpartiet, Pensjonistpartiet, osv)! I likhet med de fleste andre orker jeg imidlertid knapt å nilese de ulike partiprogrammene, ei klarer jeg å generere nok interesse til å virkelig sette meg inn hvordan de ulike partienes politikk henger i hop. Som mer eller mindre uengasjert passasjer på skuta Norge, må jeg derfor ta en runde med meg selv før jeg lander på et politisk parti å engasjere meg i.

Å velge politisk parti har likheter med det å velge en fremtidig kone eller mann. Du kan aldri være hundre prosent sikker på at den du har følelser for er den rette, eller om forholdet kommer til å vare evig. Men akkurat som ved valg av partner kommer det i politikken et tidspunkt hvor du må velge hvem du skal satse på. Og følelser er en viktig rettesnor på godt og vondt. De færreste råder over all tilgjengelig informasjon når de entrer stemmelokalet, dessuten er  ingen fullstendig rasjonelle i «gjerningsøyeblikket».

De fleste av oss er i siste instans opptatt av politikk som vi tror kan styrke vår egen posisjon i samfunnet. En bro til øya vi bor på, muligheten til å bruke den nyinnkjøpte elektriske bilen i taxifilen, mindre skatt på utbyttet av den siste investeringen på børsen osv. Barneforeldre er naturlig nok opptatt av barnebidrag og barnehageplasser, i motsetning til for eksempel vordende pensjonister – som er mer tilbøyelige til å bekymre seg over pensjonen sin eller standarden på eldreomsorgen i landet.

Og kanskje finnes det ikke alltid ett rett eller galt svar? I en ideel verden burde vi velge parti utfra hva som gir optimal velferd og lykke for flest mulig – men slik er vi ikke skrudd sammen. Konfrontert med kompliserte problemstillinger, selv politikerne knapt overskuer – er vi unnskyldt å hente inspirasjon fra magefølelsen. Noen ganger dukker det opp politikere som appellerer til både intellektet og følelsene, og disse liker vi intuitivt.

Neste skritt blir å ringe de ulike partikontorene å høre hvorfor de mener jeg burde bli medlem av akkurat deres parti. Blir interessant å høre hva de sier når jeg proklamerer at «du får fem minutter på å overbevise meg om hvorfor jeg bør engasjere meg på vegne av dere!?» Håper de tar seg tid til å svare. Deretter blir det å troppe opp på allmøte i min lokalforening på Sagene. Min hypotese er at engasjement avler engasjement. Men det er bare en måte å finne det ut på 🙂

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Politikk og merket med , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Et eksperiment i samfunnsengasjement (I)

  1. KV sier:

    Veldig spennende – spesielt interessert å høre om ledermodell og fokus i lokalforeningene – er det de gode ideene det er fokus på – eller er det god gammeldags maktkamp? Er det evne/vilje til å engasjere seg – gå fra tanke til handling – gjerne gjennom «dugnadstype» prosjekter? Og diskuteres det kun lokalpolitikk – eller er det mulig å bli involvert i utformingen av de store strategiske linjene? Fungerer lokalforeningene som en slags «distributed think tank»? I så fall kan jo dette bli spennende ..

  2. Linn Husby sier:

    Følger med. Liker det!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s